Kartelvorming, kiezersbedrog?

“De samenwerking tussen deze twee verschillende rashonden kan een mooie ‘straathond’ opleveren: een sterk beest dat voeling heeft met de straat.” Met deze gevleugelde woorden verdedigde Freya Van den Bossche in 2002 de beslissing van de SP.A om kartelonderhandelingen te starten met Spirit. Enige tijd geleden waren kartels een soort modeverschijnsel; zelfs partijen die heel tegenstrijdige standpunten hadden gingen toch samen in zee (ook CD&V en N-VA). Waarom? Wat heeft een kartel als voordeel? Een kartel wordt meestal aangewend om de volgende twee redenen: het overwinnen van de kiesdrempel of om mathematisch de grootste partij te zijn. Bij dat laatste heeft men als voordeel dat men eerst aan zet kan zijn in onderhandelingen. Naar mijn mening is dit een vorm van kiezersbedrog omdat kleinere partijen die eigenlijk democratisch gezien bijna niemand vertegenwoordigen nu toch hun standpunten als pasmunt kunnen gebruiken tegen de kartelpartner in ruil voor dat beetje extra stemmen dat zij inbrengen. Ook in het andere geval krijg je soms kartels (en vooral dan op gemeentelijk vlak) waardoor een allegaartje van partijen, met meestal heel uiteenlopende en zelfs contradictorische standpunten, samen in kartel gaan om zo eerst aan zet te zijn (bij de gooi naar de burgemeesterssjerp). Waarom kan dit niet bij wet verboden worden en kan men na de verkiezingen geen samenwerkingsverband aangaan in de vorm van een coalitie? Als bedrijven dit zouden doen dan wordt dit gecontroleerd en soms verboden onder het mom van concurrentievervalsing en monopolievorming. In de tijd dat het debat rond afspiegelingscolleges en regenboogcoalities weer brandend actueel is, vind ik dat kartelvorming op zich ook wel eens mag besproken worden. Om met een reactie op de woorden van Mevr. Freya Van den Bossche te eindigen: “Als men niet zeker weet of twee honden echt wel rashonden zijn, is men soms verantwoordelijk voor een bastaard.”

Over Filip

Filip Herman - 36 jaar - Informaticus - OCMW raadslid - Bestuurslid N-VA Sint-Niklaas - Vader van 4 prachtkinderen
Dit bericht is geplaatst in Varia. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.