Rode cannabis maakt me bang

Gisteren bereikte mijn zoon de gezegende leeftijd van 12 jaar. Hij is een hele kerel geworden en zeker ook zelfbewust en pienter. Toch wekt deze leeftijd bij mij een zekere vorm van ongerustheid op. Hij krijgt binnenkort te maken met een nieuwe schoolomgeving en andere vrienden. Op zich is dat niet alarmerend maar sinds het SP.A verkiezingscongres van eind februari 2014 heeft me dit doen nadenken over de toekomst van onze kinderen. Op dat verkiezingscongres drukte enkele jonge socialisten een amendement rond de legalisering van cannabis door, waardoor dit nu een officieel standpunt is van de SP.A. De dagen erna was er wel wat commotie in de media maar nadien werd er door die media en vooral door de SP.A angstvallig over gezwegen. Een zoektocht naar het programmapunt op de SP.A-webstek was tevergeefs wat mij dus de indruk geeft dat ze niet heel hun programma durven publiceren. Op dit moment slaat de ongerustheid bij mij zelfs over naar schrik. Deze “rode cannabis” maakt me bang en gaat regelrecht tegen de gekozen opvoeding voor mijn kinderen in. Als OCMW-raadslid kom ik regelmatig in contact met dossiers waar een drugproblematiek een oorzaak is van armoede en algemene miserie. Natuurlijk gaat het hier meestal om problemen met harddrugs maar onderzoek wijst uit dat zij ooit begonnen zijn met experimenten met softdrugs. Meer bepaald, cannabis. Hoe de legalisering van cannabis kan bijdragen tot de ‘sociale welvaart’ van SP.A is me dan ook een raadsel. Daarom wil ik nog even de feiten en gevaren van cannabisgebruik op een rijtje zetten.

“CANNABIS IS BIJ WET VERBODEN”

Het effect

Cannabis verandert het bewustzijn en versterkt meestal de stemming. Is die stemming vrolijk en licht, dan zal de gebruiker zich waarschijnlijk prettig voelen. Maar als iemand angstig of depressief is, kunnen hasj en marihuana hem of haar nog dieper in de put duwen. Wie een joint rookt, voelt het effect al na een tiental minuten. Als je cannabis inneemt met voedsel of drank, duurt dit langer (soms wel een uur).

De bloem van de cannabisplant bevat THC of tetrahydrocannabinol. Dit is een bestanddeel dat de roes veroorzaakt. De gedroogde toppen van de vrouwelijke hennepplant noemt men marihuana (of wiet). Hasj (of shit) wordt gemaakt van de harsachtige laag waarmee de toppen van de plant bedenkt zijn. Cannabis wordt meestal vermengd met tabak en gerold tot een joint (of stickie). Het kan ook in gebak worden verwerkt (spacecake) of in thee worden gedaan.

De wet

Cannabis is (momenteel nog) bij wet verboden, zowel voor minder- als meerderjarigen. Cannabis invoeren, produceren, bezitten, gebruiken en verkopen is in België voor iedereen illegaal en dus strafbaar.

“HOE JONGER IEMAND CANNABIS GEBRUIKT, HOE GROTER DE KANS OP PROBLEMEN OP LATERE LEEFTIJD”

De risico’s

De hersenen van jongeren zijn nog volop in ontwikkeling en daarom extra kwetsbaar voor de risico’s van cannabis. Meer en meer onderzoek toont aan dat regelmatig cannabisgebruik blijvende veranderingen in de hersenen veroorzaakt. Vooral bij jonge gebruikers. Het kan onder andere negatieve gevolgen hebben voor het concentratievermogen, het geheugen en de intelligentie. Cannabis en studeren gaan dus niet samen. Sommige jongeren die veel gebruiken, raken gedemotiveerd en tonen minder vitaliteit. De drug beheerst dan de gedachten en de gevoelswereld van de jongere. Bij een te hoge dosis wordt men duizelig en misselijk. Je kan zelfs flauwvallen of een paniekaanval krijgen.

Daarnaast is cannabis roken ronduit ongezond. Een joint bevat veel meer teer dan een gewone sigaret. Het risico op een longziekte (bronchitis, longkanker, …) of hartproblemen is reëel. Wie cannabis gebruikt, kan ook verslaafd worden aan tabak. Ook het roken van pure marihuana zou drempelverlagend werken voor het roken van tabak. Tabak versterkt daarenboven het effect van cannabis en zorgt voor een aantal negatieve effecten, zoals een verminderde waakzaamheid en aandacht. Daar komt dan nog bij dat cannabisgebruikers makkelijker de stap zetten naar harddrugs om op die manier hun roeservaring sneller te bereiken. Dit is dan uiteindelijk het grootste risico van cannabisgebruik en het vormt daarmee een grote oorzaak van armoede en sociale uitsluiting.

Conclusie

Cannabis is illegaal, ongezond en vormt een groot risico voor het welzijn en de toekomst van onze kinderen. Cannabis legaliseren is dan ook een zeer slecht idee en zou een gevaar betekenen voor onze meest dierbaren. Sociale welvaart is bij SP.A dus ver te zoeken, hoe zeer men hun standpunt rond de legalisering van cannabis ook probeert dood te zwijgen. Nog maar eens een bewijs dat sociaal niet gelijk is aan socialistisch.

Meer weten?

Meer informatie over cannabis en de risico’s ervan vind je op www.druglijn.be
Heb je nood aan een persoonlijk gesprek of advies rond druggebruik, contacteer dan de druglijn op 078/15 10 20

Bronnen:

– www.druglijn.be
– brochure “Als kleine kinderen groot worden”
– www.vad.be

Over Filip

Filip Herman - 36 jaar - Informaticus - OCMW raadslid - Bestuurslid N-VA Sint-Niklaas - Vader van 4 prachtkinderen
Dit bericht is geplaatst in Varia. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.